Hari ni, aku nak tunjukkan cara2 buat kek tiramisu kegemaran aku...
A) Kek Span Coklat
Bahan-bahan :
160gm tepung kek
40gm serbuk koko
20gm ovelette
200gm gula kastor
80ml air
6 biji telur
1/4 senduk serbuk penaik
50gm mentega (dicairkan dan disejukkan)
Cara Membuatnya :
1). Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pemukul kecuali mentega dan pukul
sehingga kembang.
2). Masukkan mentega cair dan gaulkan dengan tangan perlahan-lahan sehingga
adunan sebati.
3). Masukkan ke dalam dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas minyak
dan bakar dengan suhu 180 darjah celsius selama 30 minit.
B) Krim Tiramisu
Bahan-bahan :
250gm keju krim Philladelphia
60gm krim pekat Anchor
100gm gula kastor
250gm krim putar
Cara Membuatnya :
1). Pukul keju krim, krim pekat dan gula sehingga kembang.
2). Masukkan krim putar dan adun perlahan sehingga sebati.
Cara Menyediakan Kek :
1). Bahagikan kek span kepada tiga atau empat potongan.
2). Lapikkan bekas dengan plastik pembalut, letakkan satu lapisan kek span
sebagai asas dan sapukan dengan air larutan serbuk Nescafe. Sapukan krim
tiramisu di atasnya dan ulang proses sehingga lapisan kek yang terakhir.
3). Sejukkan dalam peti sejuk-beku semalaman sebelum menghias kek dengan krim
putar dan serbuk koko.
A) Kek Span Coklat
Bahan-bahan :
160gm tepung kek
40gm serbuk koko
20gm ovelette
200gm gula kastor
80ml air
6 biji telur
1/4 senduk serbuk penaik
50gm mentega (dicairkan dan disejukkan)
Cara Membuatnya :
1). Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pemukul kecuali mentega dan pukul
sehingga kembang.
2). Masukkan mentega cair dan gaulkan dengan tangan perlahan-lahan sehingga
adunan sebati.
3). Masukkan ke dalam dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas minyak
dan bakar dengan suhu 180 darjah celsius selama 30 minit.
B) Krim Tiramisu
Bahan-bahan :
250gm keju krim Philladelphia
60gm krim pekat Anchor
100gm gula kastor
250gm krim putar
Cara Membuatnya :
1). Pukul keju krim, krim pekat dan gula sehingga kembang.
2). Masukkan krim putar dan adun perlahan sehingga sebati.
Cara Menyediakan Kek :
1). Bahagikan kek span kepada tiga atau empat potongan.
2). Lapikkan bekas dengan plastik pembalut, letakkan satu lapisan kek span
sebagai asas dan sapukan dengan air larutan serbuk Nescafe. Sapukan krim
tiramisu di atasnya dan ulang proses sehingga lapisan kek yang terakhir.
3). Sejukkan dalam peti sejuk-beku semalaman sebelum menghias kek dengan krim
putar dan serbuk koko.
tengok gambar je laa...kek tiramisu ni...rasanya tah bila bole dapat...hukhuk
ReplyDelete